Interview Marleen Oudt

Herenboer(in) bij de Groote Modderkolk Interview met Marleen Oudt

Sinds mei 2019 is Marleen Oudt de Herenboer(in) van de Herenboerderij de Groote Modderkolk in Loenen. Een actieve Herenboerderij die inmiddels 50 verschillende groenten verbouwd. We gingen met Marleen in gesprek over het reilen en zeilen op de boerderij.

 

‘De Groote Modderkolk is een diverse boerderij volop in ontwikkeling: elke dag leren we iets bij. […] welke soorten versterken elkaar, welke helemaal niet bij elkaar kunnen. Heel interessant’

 

Herenboeren is knetterhard werken, maar vooral ook erg gezellig. Het zijn bij tijden lange dagen met weinig slaap, geeft Marleen aan: maar het is dan het mooiste als het lukt. Bijvoorbeeld na 20 cm sneeuw en -17 graden Celsius, dan is het toch mooi dat de knoflook nu toch bijna rijp is.

Marleen komt zelf uit de intensieve melkveehouderij. 10 jaar lang werkte ze daar tot ze overstapte naar de Herenboerderij. Ik ben overgestapt en ga nooit meer terug. Het leukste? De varkens! De koeien, daar heb ik altijd mee gewerkt en vind ik geweldig. Dat had ik niet met varkens. Die waren altijd binnen, in dichte stallen. Maar nu hebben we 20 varkens buiten lopen op 1,5 hectare en nu zie ik pas hoe het is om varkens te houden. 

De community en het werk

De Groote Modderkolk heeft een klompenpad dat over het erf loopt. Er is dus eigenlijk altijd aanloop. Maar vrijwilligers en hun werk worden gepland. Bij de Groote Modderkolk hebben ze daar  sinds kort coördinatoren voor. Zo is dinsdag de ‘plantdag’ en werken ze nu met blokken van 9-12 uur en dan van 13-16 uur waarop er altijd vier vaste vrijwilligers aanwezig zijn. Op woensdag en vrijdagmiddag is er een klant- en oogstclubje. Maar op donderdag, geeft Marleen aan, dan probeer ik altijd even geen vrijwilligers te hebben zodat ik even kan organiseren wat ik de week erop kan doen. En afhankelijk van het seizoen en het moment, werken we ook op zaterdag. Zoals bijvoorbeeld met sla: die wil je toch het liefst vers van het land eten, dus die oogsten vanaf zaterdagochtend 7:30u. Om 9u begint de distributie en hebben we 400 kroppen sla klaarliggen.

Selectie van soorten groente, fruit en vlees

Om de het type groente voor het jaar te bepalen, houden ze bij de Groote Modderkolk één keer per jaar een enquete. Ze meten dan ook meteen de tevredenheid van het jaar er voor. Zo houden ze een vinger aan de pols van wie wat graag eet maar ook wat iedereen van de organisatie vindt. In de enquete staan 60 soorten groenten, waarvan mensen kunnen aangeven of ze ze heel vaak of nooit eten. ‘Op basis van de percentages bepalen we hoeveel we zaaien’. Dat hebben we ook gedaan voor we de fruitbomen plantten, maar die plant je natuurlijk voor langere tijd, dus dat is niet jaarlijks aan de orde’. 

Verdeling per mond

De verdeling per mond is afhankelijk van de oogst. Natuurlijk om het aantal stuks, maar ook om de verschillende groottes. ‘Het natuurinclusief boeren ook tot een dynamische oogst. Zo zijn de kroppen altijd van verschillende groottes. Daar kijken we ook naar. doe je dus voor 3 monden mee, dan kan het dus zijn dat je 3 kroppen andijvie krijgt. Dat is best wel veel’, aldus Marleen. Daarom worden bij de Grote Modderkolk het aantal kisten dat geoogst is geteld, dat zetten ze om naar kilo’s en delen ze door het aantal ‘monden’. Gaat het om kroppen, dan wordt er geselecteerd op grootte en wordt naar maat gedistribueerd.

Hoeveelheid groente en vlees

Om te zorgen dat ze bij de Groote Modderkolk niet te kort komen, plant Marleen voor 500 monden. De varkens worden per 10 twee keer per jaar geslacht. De huisslager pakt ze in pakketten van 2,5 kilo en vriest ze in. Zo gaat het ook met het rundvlees. Bij de vleesuitgifte worden ze uit de vriezer gehaald en kunnen ze worden afgehaald om thuis weer in te vriezen. De vleesuitgifte bij de Groote Modderkolk vindt plaats om basis van inschrijving voor 4 verschillende momenten per jaar. De ene keer varkensvlees, de andere keer rundvlees. 

Bestrijdingsmiddelen

Bij de Groote Modderkolk hebben we al best wel wat plagen gehad, eigenlijk elk jaar weer een nieuwe, vertelt Marleen. Toch hebben ze bij de Groote Modderkolk nog nooit gif gebruikt: om de beestjes te bestrijden, gaan we ’s avonds op pad met een ongedierten-plukgroepje. Zo gaan we bijvoorbeeld kevers plukken of rupsen.  Neem bijvoorbeeld de Colorado-kever, dat is bijvoorbeeld een hele bekende. Als je aardappels hebt, dan heb je ze. En ja, je kan er tegen spuiten, biologisch gezien mag dat. Maar gebruik je dat middel, dan gaat alles eromheen ook dood: lieveheersbeestjes, rupsjes, noem maar op. Dat willen we natuurlijk niet.

De Modderkolk in het kort

Start mei 2019

Ongeveer 200 leden goed voor 342 monden

20 varkens

38 koeien

1400 fruitbomen

50 soorten groenten

0 bestrijdingsmiddelen

Deel dit bericht: